Dom Perignon

Dom Perignon, een Franse benedictijner monnik, woonde van 1638 tot 1715 in de Champagnestreek van Frankrijk. In die tijd werkte hij aan de verbetering van de oudere delen van de champagneproductie in de abdij van Saint-Pierre. Bovendien heeft Dom Pérignon er 47 jaar doorgebracht en vele andere taken uitgevoerd. De Marnevallei heeft glooiende heuvels die vanuit een abdij een prachtig uitzicht bieden. Het staat bekend om de champagnedruivenwijngaard met een bijzonder terroir. De maker van de eerste champagne, Dom Pérignon, bracht zijn tijd door in de abdij voordat champagne werd gemaakt. Vanaf dit begin is champagne een wereldwijde favoriete drank geworden.

De beroemde Champagne-slogan van Dom Perignon

Dom Pérignon wordt gecrediteerd met het perfectioneren van de kunst van het mengen van cuvée-champagne, of champagne samengesteld uit een specifiek vat van een hogere kwaliteit dan de andere. De term cuvée verwijst naar champagne gemengd uit verschillende vaten, en Dom Pérignon wordt beschuldigd van het creëren van nieuwe recepten door verschillende jaargangen te mengen. Champagneproducenten vertrouwen op zijn technieken om sediment in hun eindproducten te vermijden. Dit omvat het gebruik van technieken die de druivenschillen scheiden van het sap dat tijdens het persen wordt verzameld. Vanwege de rode kleur van de schillen verwijderen ze de schillen voor het persen. Ook de sleutel tot deze technieken is het vermijden van strokleur in hun eindproducten. Er wordt gezegd dat Dom Perignon naar zijn medemonniken schreeuwde terwijl hij zijn sprankelende champagne maakte. Zijn woorden waren: “Kom snel, ik proef de sterren!” Sindsdien wordt deze uitspraak in verband gebracht met champagne.

Champagnefles Dom Perignon

Dom Perignon creëerde de opvallende pop van champagnekurken nadat hij op het idee kwam.
Voordat Dom Pérignon de eerste champagnekurk creëerde, waren de flessen die werden gebruikt om champagne te sluiten niet even groot. Met de eerste kurk die hij maakte, konden flessen nauwkeuriger worden afgesloten, waardoor de kleine uitbarstingen van kooldioxide niet uit de fles konden ontsnappen. Vóór Dom Pérignon zagen champagneflessen er niet uit zoals tegenwoordig. Om kostbare en gevaarlijke flesexplosies tijdens het transport te voorkomen, heeft de maker van deze flessen hun vorm veranderd. Om dit te voorkomen, gebruikte hij dikkere glazen flessen.

Deze champagne staat wereldwijd nog steeds hoog aangeschreven.
Dom Pérignon Champagne is een belangrijk champagnemerk; de naam is afgeleid van Dom Pérignon, een monnik uit de 17e eeuw. Dom Pérignon maakt traditionele champagne met technieken die door de monnik zijn ontwikkeld. De methoden van de monnik worden tot op de dag van vandaag gebruikt bij het maken van het product van het bedrijf. Momenteel is de monnikschampagne verkrijgbaar in Rosé en enkele vintage flessen.

Scroll to Top