Chanel

Gabrielle Bonneaud werd in 1883 geboren in een bescheiden familie in Normandië, Frankrijk. Ze begon haar carrière als winkelmeisje bij een modehuis in Parijs. Ze werkte zich op in de modeketen en richtte uiteindelijk haar eigen modebedrijf op. Ze veranderde haar naam in Coco Chanel om haar nieuwe start in het leven te symboliseren. Haar merk Chanel werd een van de grootste modellijnen in de geschiedenis.

Coco Chanel

Het merkimago van Chanel is gebaseerd op haar vrouwelijke mystiek en haar eenvoudige stijl. Ze verborg altijd haar leeftijd, gewicht en afmetingen voor het publiek. Ze droeg ook alleen witte, beige en zwarte jurken om de strakke uitstraling van haar merk te promoten. Door het imago van haar merk mysterieus te houden, kreeg Chanel meteen de aandacht van het publiek. Dit gaf haar merk onmiddellijk succes en maakte de weg vrij voor toekomstige groei.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het modehuis van Chanel een ontmoetingsplaats voor undercoveragenten tijdens de nazi-bezetting van Frankrijk. Ze zou ook affaires hebben gehad met hooggeplaatste nazi-officieren om zichzelf in die periode te beschermen tegen vervolging. Helaas heeft dit het imago van Chanel aangetast toen ze na de oorlog terugkeerde naar Parijs. Ze herstelde zich echter door zichzelf opnieuw uit te vinden als een gerespecteerde zakenvrouw. Hoewel veel mensen de term ‘klassiek’ associëren met oude dingen, geloofde Coco Chanel dat klassieke mode tijdloze mode is. Daarom wilde ze kleding maken die tientallen jaren mee zou gaan. Haar ontwerpen waren eenvoudig en klassiek – zozeer zelfs dat ze door zowel mannen als vrouwen konden worden gedragen. In die zin maakte Chanel mode toegankelijk voor beide geslachten, terwijl het haar vrouwelijke mystiek handhaafde door middel van strakke ontwerpen en neutrale kleuren.

Vandaag de dag is Chanel een van de meest succesvolle modemerken ter wereld. Ze bieden verschillende kledingstukken en parfums die inspelen op verschillende smaken en voorkeuren. Hun beroemdste geur is nr. 5 – een klassieke geur die ze in 1921 creëerden en die zelfs vandaag de dag nog steeds populair is. Hoewel Coco Chanel in 1971 overleed, leeft haar nalatenschap voort via de Chanel-modellijn die ze bijna een eeuw geleden oprichtte.

Scroll to Top