Als je je garderobe gaat verduurzamen, kom je al snel veel verschillende termen tegen voor kleding die niet nieuw is. Denk aan pre-loved, vintage, tweedehands, kledingruil, oude favorieten en tweedehands. Wat betekenen deze termen eigenlijk en wat is het verschil?
Al deze voorwaarden hebben betrekking op kleding die niet nieuw is en waarvan u niet de oorspronkelijke eigenaar bent. U kunt deze termen echter niet altijd door elkaar gebruiken. Er zijn duidelijke verschillen in de eigenschappen van deze kledingstukken.
Tweedehands en tweedehandskleding
Deze termen betekenen hetzelfde en geven precies aan wat ze betekenen: kleding die je niet bezit.
Iedereen kent het woord tweedehands, maar toch geeft het mensen soms toch een saaie indruk. Soms is mijn eerste gedachte een dikke trui die te lang stoffig in een kast heeft gehangen. Hoewel ik een grote fan ben van tweedehands. Het gebruikte woord voelt een beetje nieuw aan, ook al betekent het hetzelfde.
tweedehands kleding op hangers
Het gaat dan om kleding die je van het buurmeisje krijgt of koopt op een kledingbeurs, Vinted of kringloopwinkel. Meestal gaat het om oude kleding die nog in goede staat is. Het kan echter ook zijn dat het prijskaartje er nog hangt door een verkeerde aankoop.
Pre-loved kleding
Voor andere soorten producten dan kleding kom je soms de term ‘tweede kans’ tegen. Het gaat bijvoorbeeld om elektronica die om wat voor reden dan ook door de eerste koper is geretourneerd. Hier kun je een product dat zo goed als nieuw is, soms met een kleine beschadiging of ontbrekende verpakking, voor een lagere prijs krijgen. Sterker nog, ik denk ook dat de term een goed alternatief is voor tweedehands, omdat je kleding een tweede kans geeft om te schitteren.
Ik weet zelf niet zeker of het woord ‘like’ prettiger of minder prettig klinkt dan tweedehandskleding. Het is te zien dat de vorige eigenaar van deze jurk hield. Het kan gaan om een kledingstuk dat heel comfortabel zit, er heel goed uitziet of een gewenste uitstraling heeft. Dit is dus een bijzondere jurk.
Als het gaat om milieuvriendelijke verpakkingen, is minder meer. Minimaliseer verzending door uw eigen producten te verzenden met behulp van de onderstaande strategieën en overweeg duurzame materialen in te slaan voor de eigen verzendbehoeften van klanten[3].
Tweedehands shoppen lijkt op het eerste gezicht zeker een duurzame en ethische keuze. Wees echter voorzichtig, want de industrie staat voor enkele ethische en ecologische uitdagingen. Aangezien de gebruikte industrie een steeds groter marktaandeel inneemt, is het belangrijk dat het deze uitdagingen echt omarmt. Wil meer weten?
Waarom kopen wij Tweedehands ofwel pre-loved kleding?
Less is more, als het om milieuvriendelijke verpakking gaat. Minimaliseer waar mogelijk door de volgende strategieën te gebruiken om je eigen producten te verzenden, en overweeg een voorraad van duurzame materialen aan te leggen om tegemoet te komen aan de verzendbehoeften van shoppers zelf[3].
Op het eerste zicht is tweedehands shoppen dus zeker een duurzame en ethische optie. Maar let op, want deze sector kampt evenwel met verschillende ethische en ecologische uitdagingen. Aangezien de tweedehands industrie een steeds belangrijker marktaandeel inneemt, is het belangrijk dat ze deze uitdagingen daadwerkelijk opneemt. Benieuwd naar meer? Lees dan zeker hier verder[2].
recyclen kleding
Bij upcycling worden bestaande stoffen en materialen hergebruikt zoals ze zijn. Zo kunnen van een oude blouse of jas een aantal producten vermaakt of samengevoegd worden. Van verschillende textielstukken wordt een nieuw kledingstuk gemaakt, dat beter past in de mode van dat moment. Zo blijft de kwaliteit vaak behouden en wordt het item in veel gevallen zelfs beter.
Zoals je ziet zijn er ontzettend veel mogelijkheden om tweedehands mooie dingen te kopen en ze op die manier een nieuw leven te geven. In mijn eigen kledingkast vind je veel pre-loved items die – juist omdat ze ‘een verhaal’ hebben – ook een speciaal plekje in mijn hart hebben. Het geeft me een goed gevoel dat ik op zo’n fijne manier kan bijdragen aan een betere wereld