Wat is vintage kleding?

De betekenis van vintage kleding is anders dan gebruikt, gebruikt en gebruikt. Ja, het gaat om tweedehands kleding, maar vintage kleding heeft meer karakter. Het gaat namelijk om oude kleding uit verschillende tijdperken en dus anders dan de huidige stijl. Naast vintage kleding zijn er veel antiekwinkels met meubels en accessoires uit een bepaald tijdperk.

Bij vintage kleding hoort vaak kleding uit de 20e eeuw, dus het is een heel breed begrip. Bij Van Dale vind je de definitie: items die populair zijn vanwege hun vintage look. Een andere definitie van vintage wijn is: van een goed jaar. Het woord wordt ook vaak gebruikt voor wijn.

Retro-mode bij vintage kleding

De term vintage werd oorspronkelijk gebruikt voor ouderwetse mode, maar nu zie je ook veel vintage winkels die vintage alledaagse kleding verkopen. Omdat het concept breed is, zoek ik soms toch naar mijn favoriete stijl en tijdperk. Je wordt misschien gek van schattige gebreide truien, getailleerde jasjes, polyester pakken of flitsende blazers uit de jaren 90, ze zijn allemaal retro.

Vintage jack uit de jaren 90

Waar komen al die vintage kleding vandaan? Ik weet het eigenlijk niet. Soms sta ik er versteld van hoe antiekbazaars en winkeltjes vol blijven lopen met vintage kleding. Hoe dan ook, ik ben blij dat zoveel kleding het heeft overleefd.

omkleden
Een woord dat ik de laatste tijd veel ben tegengekomen is verandering of verandering. In Engeland en België wordt hiervoor ook de term swishing gebruikt.

Je hebt vast wel eens zoiets met een vriend(in) gedaan: kleding ruilen die je (niet meer) draagt ​​maar de ander geweldig staat. Nu wordt het echter ook georganiseerd met vreemden, waardoor de “kledingpool” veel groter wordt. Kleding wordt van tevoren binnengebracht en gesorteerd. Op geselecteerde data kunnen beschikbare kledingstukken gepast en meegenomen worden.

Het gaat dan om kleding die je van het buurmeisje krijgt of koopt op een kledingbeurs, Vinted of kringloopwinkel. Meestal gaat het om oude kleding die nog in goede staat is. Het kan echter ook zijn dat het prijskaartje er nog aan hangt door een slechte aankoop [4].

Als je van betaalbare mode houdt, is tweedehands merkkleding een goede optie. Vooral als je van kwaliteitsartikelen met een “moderne” stijl houdt, is tweedehands kleding van high-end merken de juiste keuze. Want dan heb je wel een item dat mooi vormgegeven en duurzaam is, maar wel past bij het beeld van deze tijd.

Definitie van vintage kleding

Vintage is niet alleen een veelvoorkomende kreet in de wereld van interieurontwerpers, maar ook zeker in die van modeliefhebbers. In mode-land wordt vintage vaak gedefinieerd als ‘kleding van vroeger die nu weer gedragen wordt’. Het gaat vaak om kwalitatief goede stukken die meestal gedragen, maar soms ook ongedragen zijn. De jaren ’50 tot en met ’80 zijn zeer geliefd onder het grote publiek, dus oma’s en moeders spitten massaal de dozen op zolder door. Op zoek naar dat ene bijzondere vintage item voor hun dochter of kleindochter!

De term vintage werd oorspronkelijk gebruikt voor oude couture kledingstukken maar tegenwoordig zie je ook veel vintage winkels met vintage alledaagse kledingstukken. Vanwege het brede begrip is het soms nog zoeken naar jouw favoriete stijl en tijdperk. Je kunt gek zijn van schattige gebreide truitjes, getailleerde jassen, polyester pakken of flashy trainingsjacks uit de jaren ‘90, dit valt allemaal onder vintage[4].

Verschillende soorten vintage kleding.

Het gaat hier om kleding die je bijvoorbeeld van je buurmeisje krijgt of koopt bij een kledingbeurs, Vinted of kringloopwinkel. Het gaat hier meestal om gedragen kleding die nog in goede staat is. Het kan echter ook voorkomen dat dit het resultaat van een miskoop is en het prijskaartje er nog aan hangt[4].

Als je houdt van naar goedkope mode die ook van goede kwaliteit is, dan is tweedehands merkkleding een hele goede optie. Zeker als je houdt van zowel kwalitatieve items als ‘moderne’ stijlen, is tweedehands kleding van high-end merken de beste keuze. Want dan heb je wel een item dat heel mooi gemaakt is en lang meegaat, maar dat wel past in het beeld van deze tijd

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top