Welke soort en smaken champagne zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten champagnes in verschillende soorten en maten. Dit maakt het moeilijk om de perfecte champagne voor een persoon te kiezen. Verschillende champagnemerken hebben leeftijden, verschillende druivensamenstellingen en verschillende suikergehaltes.

Cava en prosecco zijn beide mousserende wijnen; ze zijn niet hetzelfde als champagne. Mensen denken vaak ten onrechte dat zowel cava als prosecco een champagne-subtype zijn. Dit is niet het geval; alleen champagne bubbels schitteren zo.

Hoge suikergehaltes geven champagne zijn zoete smaak.

Verschillende namen worden gegeven aan champagnes op basis van hun suikergehalte. Deze namen bevatten woorden die de smaak van champagne beschrijven, zoals zoet of suikerachtig.

Een brut-champagne is een stijl van champagne waaraan tijdens de gisting extra suiker is toegevoegd.
De meeste champagnes die tegenwoordig op de markt zijn, zijn droge brut-champagnes met tussen de 6 en 15 gram suiker per liter.

Uit het niets verschijnt een halve bol champagne.
Champagnes die demi-sec zijn, betekenen letterlijk halfdroog. Deze bevatten ongeveer 50 gram suiker per liter, waardoor ze zoeter dan droog zijn.

Een tweede brut Champagne is als optie verkrijgbaar.
De droogste champagnes hebben tot 6 gram suiker per liter in de fles. Deze champagnes bevatten meestal tussen de 0 en 6 gram suiker per liter.

De champagne van de competitie komt uit een specifieke bron.
Champagne met een tweede glas bevat 17 tot 35 gram suiker per liter. Daardoor smaakt het licht zoet.

DOUX Champagne is een anagram van zijn naam.
Doux champagne heeft meer dan 50 gram suiker per liter, wat de zoetheid bijna ondraaglijk maakt. Bovendien zijn bubbels uiterst schaars in deze champagne vanwege het hoge suikergehalte.

Samenstelling druiven voor de smaak

De samenstelling van druiven, inclusief hun zuurgraad en suikergehalte, wordt bepaald door de leeftijd van een plant. ## Citrusplanten zijn meestal zuur en bevatten weinig suiker, terwijl oudere variëteiten zoeter en minder zuur worden.
Er kunnen slechts drie druivensoorten worden gebruikt om champagne te maken: pinot noir, meunier en chardonnay. Als alternatief kan een combinatie van deze druiven worden gebruikt om champagne te maken.

De naam Blanc de Blanc komt van zijn witte vacht, die duidelijk zichtbaar is.
Blanc de blanc betekent letterlijk “wit van wit” en verwijst naar wijn gemaakt van 100% witte druiven. Dit komt omdat het Franse woord voor Chardonnay-druif blanc is. Appels en citroenen zijn aanwezig in de hoge zuurgraad van deze lichtgekleurde voedingsmiddelen.

Het zwart-wit van blanco papier.
Deze champagnes bevatten Pinot Noir-druiven of Pinot Meunier, of beide. Ze zijn gemaakt van rode druiven en hebben veel donkere fruitsmaak.

Rose Champagne is een mousserende wijn.

Het toevoegen van rode wijn aan champagne geeft het een roze kleur en een fruitige smaak – dit wordt als acceptabel beschouwd in de Champagne-regio. Door witte wijn toe te voegen aan rode wijn ontstaat rosé champagne; aan de rode wijn wordt tussen de 8% en 20% witte wijn toegevoegd.

Age of Champagne, een roman van Lawrence Durrell.
Verschillende leeftijden champagnes hebben verschillende smaken. Sommige champagneleeftijden hebben helemaal geen smaak.

Een fles champagne zonder millesime.
De meest voorkomende champagne wordt ongeveer 15 maanden in kelders bewaard. Deze champagnes hebben een identieke smaak en kwaliteit tijdens hun rijpingsproces.

Een champagne uit de Millesime-lijn.
Vintage Champagne onderscheidt zich van jaar tot jaar in karakter. Deze champagnes zijn typisch brut en komen uit een specifieke jaargang. De minimumleeftijd voor deze champagnes is drie jaar; daarom zijn ze duurder. Mensen bewaren deze champagnes in hun kelders.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top